Kaukolämpö siirtää energian lämmitysverkostossa

Tyypillisesti kaukolämpöverkoston energiasta osa siirretään paikalliseen lämmitysverkostoon, mutta lämmin vesi voidaan johtaa myös suoraan pattereihin.

Kaukolämpö rakenteilla

Kaukolämmöllä tarkoitetaan lämpimän veden siirtämistä lämmitysverkostoa pitkin rakennuksiin. Tyypillisesti kaukolämmöllä lämmitetään rakennuksien erillisiä lämpöverkostoja niin, että kaukolämmöstä siirretään vain osa lämpöenergiasta. On myös mahdollista siirtää lämmin vesi suoraan pattereihin, jolloin kaukolämpöverkoston veden tulee olla huomattavasti viileämpää.

Pääasiallisesti kaukolämpö on erityisesti taajamien ja kerrostaloalueiden lämmitysmuoto. Jopa 50% Suomen rakennuksista lämmitetään kaukolämmöllä. Siirrettävän lämmön helppous, ympäristöystävällisyys ja minimaaliset huoltokustannukset ovat tehneet kaukolämmöstä suosituimman lämmitysmuodon.

Yhteistuotanto parantaa hyötysuhdetta

Suomen kaukolämmöstä tuotetaan jopa 80% yhteistuotantona

Suomessa on osattu hyödyntää kaukolämmön mahdollisuuksia huomattavasti paremmin kuin muualla maailmassa. Yhteistuotannossa sähkö ja kaukolämpö tuotetaan samassa voimalaitoksessa, jolloin sähkön tuotannon lauhdelämpö siirretään kaukolämpöverkkoon.

Yhteistuotannon hyödyntämisestä on tullut yksi Suomen kilpailuvaltti osaamisen viennin saralla myös ulkomaihin. Suomella on pitkä historia kaukolämmön hyödyntäjänä, sillä Helsingissä ensimmäinen kaukolämpöasiakas liitettiin kaukolämpöverkkoon vuonna 1952. YK on myöntänyt Helsingille myös ympäristöpalkinnon hyötysähkön ja kaukolämmön kehittämisen ansiosta.

Luotettava ratkaisu lämmitykseen

Usein paikallinen sähkökatko jättää talvella talon kylmäksi, jos lämmitys on toteutettu sähköllä. Vastaavaa uhkaa ei ole kaukolämpöratkaisujen kanssa. Tyypillisesti kaukolämpöverkosto on reititetty useita eri reittejä pitkin, jolloin yhden reitin ongelma ei pääse vaikuttamaan koko lämpöverkostoon, sillä lämmin vesi voidaan johtaa toista reittiä pitkin perille. Usein kaukolämpö on myös huoleton ja huomaamaton ratkaisu, josta asiakkaan ei tarvitse välittää, sillä taloyhtiön lämmityksestä ei koidu asukkaalle erillistä vaivaa.